Spring naar inhoud

Meer bewust worden

Is dat echt zo belangrijk?

Waarom is bewust worden zo belangrijk en wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Het is je bewust zijn van je gevoelens, je gedrag, gedachten en weten dat je meer bent dan dat alles. Je bent de waarnemer van dat alles. Je begrijpt waarom je doet wat je doet en waarom je bent wie je bent.

Ik zal een voorbeeld geven uit mijn eigen leven. Zoals bijna ieder mens heb ik meerdere relaties gehad. Na iedere ”mislukte” poging was ik hevig teleurgesteld en dacht ik in termen van ”ik blijf altijd alleen” en ”waarom lukt het bij anderen wel”. Vervolgens dacht ik aan wat ik de volgende keer allemaal anders zou willen en vooral aan wat ik allemaal niet meer zou willen. Na mijn laatste relatie kwam hierin een keerpunt. Het was een moeilijke keuze, die toch met teleurstelling gepaard ging. Wederom was ik op een avond aan het denken wat ik de volgende keer allemaal niet meer zou willen, diep in gedachten verzonken ontstond er een andere gedachte; ”Linda, waarom richt je je niet op wat je allemaal wel wilt in een relatie in plaats van wat je niet wilt”. Misschien is dit voor een ander natuurlijk om zo te denken maar voor mij zeker niet. Het wat echt een eyeopener. Sinds dit inzicht richt ik mijn aandacht alleen maar op dat wat ik wil in mijn leven en dat levert mij heel veel goeds op. Wat ik hier beschrijf is een moment van bewustwording.

Aangeleerde gedragspatronen en ego

Met name in contact met andere mensen kun je je bewust worden van aangeleerde gedragspatronen, ego patronen of het gekwetste kind deel in jezelf. Een ander kan zonder het vaak te weten op knoppen drukken waardoor jij in de verdediging schiet, hevig emotioneel reageert of met verwijten komt. Deze reacties nodigen je uit om naar binnen te kijken. Je kunt jezelf de vraag stellen ‘’Wat maakt dat dit mij zo raakt?’’ of ‘’Waarom voel ik de behoefte de ander te kwetsen?’’. Door een stap terug te doen, eerst na te denken waarom je zo wil reageren leer je jezelf steeds beter kennen. Je komt dan dichterbij wie je werkelijk bent.

Alles is energie

Het is belangrijk om je bewust te worden omdat alles wat je denkt, doet en voelt van invloed is op je eigen leven en dat van een ander. Voor sommige mensen is dit moeilijk te geloven en daarom zal ik een voorbeeld geven. Heb je weleens meegemaakt dat je op je werk komt met een slecht humeur? Ik denk dat de meeste mensen deze vraag wel met ja kunnen beantwoorden. Vaak zie op zo’n dag dat er van alles misgaat of niet lekker loopt. De energie die je op dat moment uitstraalt wordt weerspiegeld in je omgeving. Doordat jij geïrriteerd of boos bent reageren anderen mensen hetzelfde op jou of ze ontwijken je. Wanneer jij je gelukkig voelt en je vol zelfvertrouwen bent, zie je vaak dat je andere mensen aantrekt. Mensen willen dan graag bij je zijn omdat je zo’n prettige energie hebt.

Voordelen van bewust leven

Wil je graag een leven waarin de dingen jou niet steeds overkomen? Wil je goede, positieve relaties met je omgeving, partner en kinderen dan is het belangrijk dat je bewust leeft. Wanneer je bewust bent kun je van een afstand naar jezelf of een situatie kijken, waardoor de intensiteit van de ervaring afneemt en je niet  zo snel van slag raakt. Je treedt de wereld dan vol vertrouwen tegemoet.

Gepubliceerd inSpiritualiteit