Als je wilt bijdragen aan een betere wereld dan kan dat natuurlijk op verschillende manieren. Voor mij betekent bijdragen aan een betere wereld onder andere, dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen houding, instelling en humeur. Ik geloof oprecht dat je een betere wereld kunt creëren door een positieve, optimistische houding aan te nemen. Je denkt misschien dat dit erg overdreven is en dat je maar weinig invloed hebt op “wereldse” zaken, maar niets is minder waar.
De maatschappij is helaas op zijn zachtst gezegd allerminst rustig, harmonieus en in balans. Er zijn veel conflicten en er is veel onrust. We maken ons meer dan ooit zorgen over het klimaat, de pandemie, mensenrechten en de economie. Er is veel angst en het is voor veel mensen moeilijk om optimistische houding aan te nemen of dit vol te houden. Uiteraard is dit heel begrijpelijk alleen werkt het niet. Je zorgen maken, je angstig blijven voelen, piekeren, geloven dat je niks kunt doen en dat je geen of onvoldoende invloed hebt op al die “wereldse” zaken is een illusie. Je kunt veel meer doen dan je denkt.
Verandering begint bij jezelf
Het gezegde: “Verander de wereld, begin bij jezelf” is echt van toepassing als je een betere wereld wilt creëren. Het begint namelijk echt bij jezelf en je innerlijke wereld. Verander je je innerlijke wereld dan verander je de buitenwereld. Als jij ervoor zorgt dat jij optimistisch, vol vertrouwen en in balans bent, dan straal jij dit uit naar je omgeving. Je denkt misschien dat dit geen invloed heeft op je omgeving en al helemaal niet op de wereld, maar niets is minder waar. Stel jezelf het volgende voor: Je pakt een steen en gooit deze in het water. Je ziet het effect van de steen die in het water plonst. Er ontstaat een rimpeleffect. De steen die in het water plonst heeft effect op zijn omgeving, maar is zich hier uiteraard niet bewust van. In dit verhaal ben jij met jouw instelling, jouw houding de steen. Het feit dat jij misschien niet direct ziet wat voor effect jouw houding heeft, betekent nog niet dat er helemaal geen effect is. In tegendeel, jouw houding zorgt zeker voor een rimpeleffect.
Ik geef meteen maar een voorbeeld voor het geval je afhaakt. Het is een voorbeeld waar veel mensen zich waarschijnlijk wel in kunnen herkennen. Je zit niet lekker in je vel omdat het niet lekker gaat op je werk of in je relatie. Je bent daardoor sneller geïrriteerd en boos. Je zoon of dochter komt enthousiast thuis van school en wil iets met je delen. Je bent in gedachten verzonken en je reageert niet direct waardoor je kind je aandacht probeert te trekken. Doordat je niet lekker in je vel zit en je minder geduld hebt snauw je je kind af. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit een negatief effect heeft. Je kind is verdrietig, teleurgesteld en begrijpt niet waarom je haar afsnauwt. Je kind is namelijk nog niet zover ontwikkeld dat zij begrijpt waarom je haar afsnauwt. Zij denkt niet: “oh mama zit niet lekker in haar vel omdat het niet goed gaat op haar werk of met papa”. Dit is gewoonweg niet de belevingswereld van een kind. Als je kind de volgende keer weer eens enthousiast thuiskomt van school dat kijkt zij eerst eens (onbewust) hoe de stemming van mama of papa is. Voelt het niet veilig dan zal het kind niet meer willen delen. Dit is een voorbeeld dat vaak voorkomt en waar ik overigens geen oordeel over heb. Ik geloof echt dat het ouderschap een zware taak is en dat het niet altijd makkelijk is om altijd enthousiast te reageren op je kind(eren).
Innerlijke wereld vs. buitenwereld
Het is een voorbeeld dat duidelijk laat zien dat je innerlijke wereld van invloed is op je buitenwereld. Je denkt nu misschien: “Ja, ik heb invloed op mijn directe omgeving, maar echt niet op de buitenwereld”. Elke handeling, elk gedrag dat je laat zien heeft effect op je omgeving en niet alleen je directe omgeving. Elke kleine handeling kan een enorme invloed hebben op het leven van een ander zonder dat jij je hier bewust van bent. Stel je de volgende situaties eens voor. Iemand vraagt je om geld om een treinkaartje te kopen. Je ziet paniek, stress en verdriet in haar ogen. Ze heeft te vaak een verkeerde pincode ingetoetst waardoor haar pinpas is geblokkeerd. Ze heeft nu geen geld om naar huis te gaan. Je besluit om haar geld te geven, waardoor zij haar trein kan halen en net op tijd thuis is om afscheid te kunnen nemen van haar vader die op sterven ligt. Je kunt je voorstellen dat jouw besluit om geld te geven van onschatbare waarde is voor deze vrouw.
Je rijdt in je auto op een drukke weg, iets in je zegt dat je aan de kant moet gaan. Doordat je naar dit gevoel hebt geluisterd, heb je met je keuze om van baan te veranderen een ongeluk weten te voorkomen. Je ziet een man op de weg staan. Hij kijkt wat verward om zich heen. Normaal gesproken was je doorgelopen, maar je besluit dit keer om naar de man toe te gaan en te vragen of hem ergens mee kunt helpen. Hij is de weg kwijt omdat hij alzheimer heeft. Je brengt de man uiteindelijk veilig thuis. Wie weet wat er was gebeurd als je niet had gehandeld.
Je bent eerder bereid om dit soort gedrag te vertonen als je lekker in je vel zit. Je bent dan ontvankelijker voor de behoeften voor andere mensen en je bent eerder geneigd anderen te helpen. Als we allemaal verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen innerlijke wereld, dan zorgt dit voor een groter rimpeleffect want een grote positieve impact kunnen we alleen samen bereiken.