Spring naar inhoud

Dankbaarheid

De sleutel tot tevredenheid

Wat hebben we het hier in de westerse samenleving toch goed met z`n allen. Goede gezondheidszorg, een sociaal vangnet, goed onderwijs, voedsel in overvloed en een dak boven ons hoofd. Ja, ik weet dat dit niet voor iedereen geldt, maar wel voor het overgrote deel van onze samenleving. Ons leven is van alle gemakken voorzien. Toch lukt het vaak niet om langdurig dankbaar en tevreden te zijn. Hoe komt dat toch? Waar komt deze chronische ontevredenheid vandaan?

Als ik naar mijn eigen leven kijk dan moet ik eerlijk bekennen dat dankbaarheid en tevreden zijn met wat ik heb mij ook niet altijd lukt. Ondanks dat ik veel heb om dankbaar voor te zijn is er altijd een streven naar meer of naar iets anders. Ik denk dat dit bij mij voortkomt uit een drive om iets te willen bereiken en mezelf te willen ontwikkelen. Het kan altijd beter: een betere baan, een beter inkomen, een groter huis, de “perfecte” relatie, een goede gezondheid en een beter lichaam.

Zelfreflectie

Nu ik vanwege de coronasituatie thuis werk en minder sociale contacten heb, voel ik de behoefte om naar binnen te kijken. Ik heb besloten deze situatie te gebruiken om na te denken waar het in het leven nou echt om draait. Wat is nou echt belangrijk? Wat kan ik doen om mijn leven, maar ook dat van anderen op een positieve manier te beïnvloeden?

Dankbaarheid komt in mijn gedachten steeds naar boven. Ik voel steeds meer de behoefte om gewoon dankbaar en tevreden te zijn met wat ik heb. Ik heb gemerkt dat wanneer je je focust op zaken waar je dankbaar voor bent, je meer energie hebt en positiever in het leven staat. Als je denkt dat je meer nodig hebt of iets wilt wat beter is dan suggereer je dat er een gemis is. Je wilt iets of je hebt iets nodig wat er niet is. Logischerwijs zorgen deze gedachten voor ontevredenheid, negatieve gevoelens en daardoor minder energie.

Je kan deze verschuiving in mindset fysiek voelen. Voel je je dankbaar en tevreden, dan voel je je letterlijk lichter. Je hebt meer energie, je staat rechtop met je schouders naar achteren. Voel je je ondankbaar en ontevreden, dan voel je je letterlijk zwaarder. Je komt moeilijker de dag door, hebt minder energie en je schouders hangen naar voren. Dit geldt overigens voor alle positieve en negatieve emoties. Positief is licht, negatief is zwaar. 

Het voelen van dankbaarheid en tevreden zijn is een keuze. Alhoewel het niet altijd even makkelijk is, kies ik er tegenwoordig elke dag voor om dankbaar te zijn voor wat ik heb. Dit gaat de ene dag natuurlijk makkelijker dan de andere dag, maar ik geloof dat als je dit maar vaak genoeg oefent het vanzelf een automatisme wordt, net zoals ondankbaarheid en ontevredenheid een automatisme zijn geworden door herhaling en verkeerde focus in onze jeugd.

Waar komt onze chronische ontevreden vandaan?

Wij mensen willen altijd meer en beter. We streven er altijd naar. Ik wil niet zeggen dat streven naar beter slecht is of dat dit impliciet ook betekent dat je niet dankbaar bent. Ik geloof dat het goed is dat we ons willen ontwikkelen, verder willen groeien maar we moeten niet vergeten aandacht te schenken aan dat waar we dankbaar voor zijn. Soms slaat het door in hebzucht: steeds meer en beter willen. En als we dat dan hebben bereikt, willen we weer iets anders. De één heeft er meer last van de ander, maar in zekere mate hebben we dit allemaal.

Ik heb de indruk dat dit ontstaat in onze jeugd. Als je niet goed bent in een vak word je niet geprezen om wat je goed kunt, maar wordt er tegen je gezegd wat je moet verbeteren. Als je goed bent in een bepaalde sport, maar je beheerst een techniek niet dan ligt de focus op het verbeteren van die bepaalde techniek. Zo gaat dat in veel facetten van ons leven. De nadruk ligt meestal op wat je niet goed kunt en hoe je zaken kunt verbeteren. Door herhaling gaan we deze gedachten internaliseren. We zeggen tegen onszelf dat we beter ons best moeten doen, naar meer en beter moeten streven en geven weinig tot geen aandacht aan dat wat er goed gaat. Het zaadje van ondankbaarheid en ontevredenheid is geplant in onze jeugd.

Als je geluk hebt dan word je je hiervan bewust en kun je ervoor kiezen om de aandacht te leggen op de zaken waar je dankbaar voor bent en waar je trots op bent.

Hoe zorg je er dan voor dat je meer dankbaarheid voelt?

Tevreden zijn is een mindset. Door dit te trainen kun je dankbaarheid voelen. Hoe doe je dat? Verleg je focus van wat je mist naar wat je hebt. Waar ben je trots op? Waar ben je dankbaar voor? Wat geeft je een goed gevoel?

Mijn wens voor deze samenleving is dat we ons bewust worden van onze chronische ontevredenheid. Vanuit bewustwording kunnen we elke dag de keuze maken om ons te focussen op dat waar we dankbaar voor zijn. Er is namelijk veel om dankbaar voor te zijn. Zelfs in deze moeilijke tijd.

Gepubliceerd inSpiritualiteit