Spring naar inhoud

Dark night of the soul

Je hebt mogelijk weleens gehoord over de dark night of the soul. Ik schrijf vanaf nu over de dark night of the ego, omdat de ziel (soul, hogere zelf) naar mijn beleving niet door een donkere, sombere of zelfs depressieve periode gaat. Voor je hogere zelf is je pad volledig helder. Er is geen verwarring over je levensdoel. Het waarom is volledig helder. Dat geldt niet voor je ego. We weten allemaal wel dat het leven soms ongelooflijk verwarrend kan zijn. We hebben soms ingewikkelde gedachten, emoties en relaties met anderen. Ook is ons levensdoel vaak niet duidelijk, wat voor veel frustratie zorgt. Het ego gaat goed op intellect, op ratio en kan niets met intuïtieve, hart gedreven ingevingen en dat is nou precies hoe je hogere zelf met je communiceert.

Het ego

De letterlijke betekenis van ego is “IK”. Je kunt het ego zien als een verzameling van overtuigingen, waarden, (kritische) gedachten die je hebt over jezelf en anderen en de aannames die we maken. Vaak is het doel van het ego jezelf beschermen. Jezelf beschermen tegen anderen, tegen de grote boze wereld. Iedereen heeft een ego. Het ego is actief als we ons willen bewijzen tegenover anderen, als we angst voelen, als we ons gelijk willen halen, de beste willen zijn, gezien willen worden of als we afgunst voelen. Het ego is echter niet alleen “negatief”, want zonder het ego is groeien lastig. Eigenlijk een soort paradox. Aan de ene kant houdt het ego ons tegen onze ware authentieke zelf te zijn en aan de andere kant hebben we het ego nodig om te overleven, te analyseren, te reflecteren, doelen te stellen en die te halen. Hoe zorg je ervoor dat je de positieve kanten van het ego gebruikt en de negatieve kanten van het ego minimaliseert? Daarover later meer.

Dark night of the ego

De dark night of the ego ontstaat in een periode voordat je ontwaakt uit de illusie van het ego. Uit de illusie van het niet weten. Het ontwaken kan plotseling of gefaseerd gaan zoals bij mij het geval is. In dit geval is ontwaken je bewust worden van de illusies van het ego. Dat gaat gepaard met intense gevoelens van verdriet, teleurstelling, soms zelfs rouw. Je hele leven staat op zijn kop. Je herkent jezelf niet meer of een deel van jezelf niet meer. In mijn geval voelde het alsof ik weer terug bij af was. Ik had jarenlang hard aan mezelf gewerkt. Altijd bereid geweest om naar mezelf te kijken, mezelf te ontwikkelen op persoonlijk- en spiritueel gebied. Daarin ook echt stappen gemaakt en dan ineens voelt het alsof de grond onder je voeten wegzakt. Hoe kon mij dit overkomen? Ik weet toch inmiddels wel hoe het werkt? Mijn ego stond duidelijk aan het roer. Uiteraard kwam daar een stuk zelfafwijzing bij kijken, omdat ik vond dat ik beter moest weten. Wat mij heeft geholpen is volledige acceptatie van het moment, waardoor het nu gelukkig een stuk beter gaat.

Kluizenaarsmodus

Bij een dark night of the ego heb je het gevoel dat alles zinloos is. Je weet niet meer wat je vervuld en wat je doel is in het leven. Er is geen optimistisch toekomst perspectief, waardoor je de indruk krijgt dat je in een depressie zit. Het verschil tussen een depressie en een dark night of the ego zit hem echter in een stuk bewustzijn. Je bent je bewust van wat er gaande is en je keert naar binnen om de antwoorden te zoeken. Je staat jezelf toe in een soort kluizenaarsmodus te leven, zodat je de antwoorden kunt vinden die nodig zijn om dit stuk op te lossen. Ondanks de moeilijke, intense emoties ervaar je ook nieuwsgierigheid naar de reden van deze gedachten en emoties. Je wilt het onderzoeken. Het is een heel bewust proces dat leidt tot het ontwaken van de illusie van het ego. Er is dan geen verwarring meer. Je weet (weer) wat je wilt in je leven. Wat je doel is en wat je een gevoel van vervulling geeft. Betekent dit dan dat je na een dark night of the ego geen ego meer hebt? Nee, en dat moet je ook niet willen. Het verschil is dat je minder snel in het “negatieve” stuk van het ego schiet. Als je dat dan wel doet ben je hier snel bewust van, zodat je kunt bijsturen. Wat helpt om dit proces te versnellen is volledige acceptatie van het moment. Volledige acceptatie van alle emoties en gedachten die je hebt. Ertegen vechten, het wegduwen helpt niet en stagneert het proces alleen maar. Sta toe dat dit speelt. Geef jezelf te tijd en werk actief aan de stukken die naar boven komen. Blijf nieuwsgierig gedurende dit proces. Het spreekwoordelijk gezegde is ook in dit geval waar: Achter de wolken schijnt weldegelijk de zon!

Eigen leraar

Hoe zorg je er dan voor dat je de positieve kanten van het ego gebruikt en de negatieve kanten van het ego minimaliseert? Het helpt om kennis te vergaren over wat ego is en wat het niet is. Leer jezelf ook heel goed kennen. Wees nieuwsgierig naar jezelf. Wat triggert jou? Hoe zie je jezelf? Hoe denk je dat anderen jouw zien en wat doet dat met jou? Wanneer voel je de behoefte om jezelf te bewijzen? Leer ook te vertrouwen op jezelf, op je eigen innerlijk kompas. Probeer meer te luisteren naar je hart- en buikgevoel. Het klinkt misschien wat zweverig, maar als je een gelukkig en vervullend leven wilt leiden is het belangrijk dat je meer vertrouwd op je intuïtie. Zoals ik eerder heb aangegeven: Het ego is mind gedreven en je hogere (ware) zelf is hart gedreven.

Side note
Ik schrijf dit soort stukken omdat ik een bijdrage wil leveren aan een meer bewust leven, maar wil mijn zienswijze absoluut niet opdringen aan een ander. Ik moedig daarom iedereen aan vooral aan te nemen wat goed voelt, wat met je resoneert en de dingen te laten waar je niks mee hebt. Je weet wat goed voor je is en dat kan niemand anders voor je bepalen.

Gepubliceerd inSpiritualiteit