Spring naar inhoud

De kracht van denken

Als ik het heb over de kracht van denken dan heb ik het natuurlijk niet over kritische, negatieve gedachten, piekergedachten en je zorgen maken over. Als ik het heb over de kracht van denken dan bedoel ik daarmee dat je bewust kunt kiezen voor gedachten die in overeenstemming zijn met wie jij werkelijk bent, je innerlijk kompas en de werkelijkheid die jij wilt creëren. Inmiddels geloof ik dat je je eigen werkelijkheid, je eigen realiteit kunt creëren vanuit je mind.

The Secret

Een jaar of 12 geleden kwam ik hiermee in aanraking via het boek “The Secret” van Rhonda Byrne. Ik moest er toen niets van hebben. Ik geloof dat ik het boek niet eens uitgelezen heb, omdat ik te veel getriggerd werd. De informatie in het boek vraagt je namelijk verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven, omdat jij die zelf hebt gecreëerd via je gedachten. Daar wilde ik niks van weten want ik was allerminst tevreden met mijn leven. Ik had niet de leuke relatie en het sociale leven dat ik wilde, ik was niet tevreden met mezelf en voelde mij vaak eenzaam. Ik had daardoor regelmatig stemmingswisselingen en sombere gevoelens wat maakte dat ik juist die sociale situaties niet opzocht, terwijl ik daar wel behoefte aan had. Kortom, ik had het vooral moeilijk met mezelf.  Ik had het boek niet uitgelezen, maar de boodschap bleef hangen. Langzaam begon ik mijn innerlijke wereld te veranderen, met als gevolg dat de buitenwereld ook veranderde. Zo’n twee jaar geleden besloot ik het boek weer eens te lezen (soort ingeving) en alle puzzelstukjes vielen in elkaar. De boodschap was luid en duidelijk en ik werd niet meer getriggerd, omdat ik inmiddels had ervaren dat je inderdaad je werkelijkheid creëert vanuit je mind.

Van wantrouwen naar vertrouwen

Voor deze transformatie was ik iemand met weinig zelfvertrouwen, ik was onzeker, angstig en wantrouwend. Ik had de overtuiging dat mijn leven vol obstakels zouden zijn. Dit was namelijk mijn referentiekader. Ik geloofde dat ik hard moest vechten voor mijn plekje in deze wereld. Vechten om vooruit te komen en er te mogen zijn. Ja, al dat vechten heeft mij veel gebracht. Doorzetten, volhouden. Geef nooit op! Het is waar dat je ook zeker veel kunt bereiken door volhardend te zijn, maar inmiddels weet ik dat het niet zo`n strijd hoeft te zijn. Het kan veel gemakkelijker, gemoedelijker zonder veel obstakels. Verander je mindset en je kunt een leven creëren dat veel beter past bij je werkelijke verlangens en bij wie jij werkelijk bent.

Hoe pak je dit dan aan?

  • Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: “Weet wat je wilt en focus alleen op wat je wilt”.

Iedere keer als je merkt dat je je focust op iets wat je niet wilt, ontstaat er een verlangen in jezelf. Het verlangen is het tegenovergestelde van wat je niet wilt. Focus je op dat verlangen want dat is wat je werkelijk wilt creëren in je leven. Dat waar jij je op focust wordt groter, wees je hiervan bewust. Het klinkt zo simpel en het is ook simpel. Het vergt alleen wat oefening om het mechanisme “focus op wat je niet wilt te veranderen naar focus op wat je wel wilt”. Waarom is dit dan zo lastig? Het is lastig omdat we ons hele leven hebben geleerd te focussen op wat we niet hebben, wat we niet goed kunnen en wat we moeten verbeteren. Het is een automatisme geworden, wat we gelukkig kunnen afleren.

  • Focus op het voelen van positieve gevoelens gedurende de dag.

Je kunt je gewenste leven alleen creëren (ervan uitgaande dat je een leven wilt leiden dat gemakkelijk gaat, met veel positieve ervaringen en gevoelens) als je leeft vanuit een positieve, optimistische instelling. Voorbeeld: je wilt graag voor jezelf beginnen, maar je denk dat je het niet kan, dat je niet geschikt bent of dat je het financieel misschien niet gaat redden. Je voelt je onzeker, angstig en je hebt er geen vertrouwen in. Hiermee zend je tegenstrijdige signalen uit. Je wilt voor jezelf beginnen, maar je hebt er geen vertrouwen in. Zo gaat het natuurlijk niet lukken. Je verlangen (voor jezelf beginnen) moet in overeenstemming zijn met je gevoelens (vertrouwen, optimisme, passie), je gedachten (ik wil dit, ik ben capabel genoeg) en je eigen innerlijk kompas. Als je dit principe toepast dan staat niets je meer in de weg. Je kunt dit principe op elke situatie in je leven toepassen. Ik wil je hierbij helpen dus ik heb een mooie challenge voor je. Deze challenge doe ik, op dit moment ook en ik kan je verzekeren dat het helpt om gedurende de dag positief gestemd te blijven.

40 Day Challenge

Maak een mindmap met de volgende vragen en opdrachten: Waar ben ik dankbaar voor? Wat geeft mij een blij gevoel? Geef jezelf een compliment. Noem positieve eigenschappen van … (zelf invullen). Wat waardeer ik op dit moment? Denk aan het mooiste, meest gelukkige moment in je leven. Hang deze mindmap op een plek waar je hem dagelijks ziet. Ik heb hem zelf bij mijn spiegel in de badkamer hangen en voer deze challenge 40 dagen uit. Je gaat merken dat dit heel goed werkt om je positief en goed te voelen. Succes!

  • Visualiseer je gewenste leven of de gewenste uitkomst

Dit doen we voortdurend zonder dat we ons daar bewust van zijn. We denken de hele dag door. Zonder dat we het beseffen zijn deze gedachten vaak “negatief” van aard. Je maakt je zorgen, je piekert over je toekomst, je bent kritisch naar jezelf en anderen enzovoort. Wil je een leven leiden dat past bij je werkelijke verlangen dan is het belangrijk dat jij je zorgen en je piekergedachten loslaat. Focus op wat je wilt. Visualiseer het leven dat jij wilt. Hoe wil jij je voelen? Wat heb je nodig? Hoe ziet je gewenste leven eruit? Concentreer je op hoe je je voelt en hou dit gevoel even vast. Als je dit dagelijks doet dan ga je positieve veranderingen zien in je dagelijks leven en in jezelf. Probeer het gewoon en hou vol.

  • Neem tijd om je eigen wonden te helen.

Het lijkt overbodig om te zeggen, maar als een leven wil creëren zonder al te veel obstakels dan is het belangrijk om je eigen pijn te helen. Zodra je volwassen bent, ben je volledig verantwoordelijk voor je eigen leven, voor je eigen mindset, je eigen emoties en je eigen pijn. Ruim je bagage op zodat je je verleden niet blijft projecteren op huidige, toekomstige ervaringen en mensen.

Gepubliceerd inMindset