In deze blog geef ik informatie over waarom we toch zo vaak een masker dragen in contact met andere mensen, wat het effect hiervan is en wat je kunt doen om deze maskers te laten vallen zodat je je relaties met andere mensen kunt verdiepen en verbeteren.
Wat is een masker eigenlijk
Je zet een masker op omdat je je niet comfortabel voelt om je werkelijke zelf of je werkelijke situatie te laten zien. We maskeren wat we denken en wat we voelen. Je kiest ervoor om de ander iets te laten wat niet waar is, wat niet echt is. Waarom doe je dit? Je bent bang om te laten zien wie jij werkelijk bent of wat er werkelijk speelt, omdat je denkt dat de ander je veroordeelt of je niet accepteert voor wie jij werkelijk bent. Misschien ben je bang dat je gezichtsverlies leidt als je laat zien wat er werkelijk speelt. Je leest het goed. Een masker zet je alleen maar op omdat je ergens bang voor bent. Je bent bang om niet geaccepteerd te worden, bang om afgewezen te worden, bang om buitengesloten te worden, bang om veroordeeld te worden, bang om gekwetst te worden en ga zo maar door. We zetten allemaal weleens een masker op. Je zegt bijvoorbeeld dat het goed met je gaat, maar in werkelijkheid voel je dit niet zo. Je kiest ervoor om dit niet bespreekbaar te maken omdat je niet de behoefte voelt om dit uit te leggen. Heel begrijpelijk! Je hoeft het ook niet uit te leggen als je dat niet wilt. Zet je vaak een masker op dan kan dit juist meer schade aanrichten dan je denkt. Ik wil je daarom vragen na te denken over welke maskers jij opzet, wanneer je dit doet en bij wie. Vraag jezelf ook af waarom je dit doet. Helpt het dragen van een masker jou of richt het juist meer schade aan? Beantwoord de volgende vragen om hier meer duidelijkheid in te krijgen.
- Welke maskers draag jij?
- Wanneer draag jij een masker?
- Wat probeer je hiermee te bereiken?
- Waarom draag je dit masker?
- Bij wie draag je een masker en waarom?
- Helpt het masker jou in contact met andere mensen of creëert het misschien meer afstand?
Welke maskers dragen we
Er zijn veel verschillende maskers die we in contact met andere mensen dragen. Een voorbeeld voor zo’n masker is het masker “Het perfecte plaatje”. Hiermee wil je aan de buitenwereld laten zien dat je leven “perfect” is. Je hebt een fijne baan, een goed gezinsleven, je bent gezond en je voelt je goed. Aan de buitenwereld laat je dit plaatje zien, omdat je niet wilt dat de buitenwereld weet hoe het echt met je gaat. Je durft niet open, eerlijk en oprecht te zijn omdat je je leven of het leven van anderen niet overhoop wil halen. Misschien ben je bang om veroordeeld of afgewezen te worden. Het kan zijn dat je ongelukkig bent met jezelf of last hebt van “oude” wonden waardoor je stemmingswisselingen hebt of misschien zelfs een depressie. Je durft dit niet te laten zien omdat je dit associeert met zwak zijn. Je wilt niet dat andere mensen jou zwak vinden dus je laat deze kant van jezelf niet zien. Besef dat dit jouw eigen oordeel is en niet persé het oordeel van anderen. Ook kan het zijn dat je ongelukkig bent in je werk, je ervaart geen voldoening meer of je bent ongelukkig in je relatie. Je durft dit niet bespreekbaar te maken, omdat je bang bent voor de reacties van andere mensen. Het masker “Ik heb alles onder controle” is vergelijkbaar met het masker “Het perfecte plaatje”, alleen heb je hierbij het gevoel dat je je jezelf of situaties in je leven niet onder controle hebt. Je hecht veel waarde aan controle in je leven en je vindt het daarom zwak om toe te geven dat je de controle bent verloren. Zelf vind je dat je gefaald hebt. Een voorbeeld van het verliezen van controle is het hebben van een verslaving. Je bent verslaafd, je weet dat je verslaafd bent maar je laat aan iedereen zien dat je kunt matigen met alcohol, drugs, seks, eten of gokken. Het gaat goed met je en je hebt alles onder controle. Heb je een lastige puber die de regels aan haar laars lapt en volledig haar eigen weg gaat? Je probeert van alles, maar niets lijkt te helpen. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je als ouder faalt in je opvoedrol. Je durft dit niet te laten zien omdat je denkt dat anderen hier een negatief oordeel over hebben. Ook dit is weer jouw eigen oordeel en dus niet persé het oordeel van anderen. Het masker “Koud en afstandelijk” is een masker die je opzet in contact met andere mensen omdat je niet wilt laten zien wat je werkelijk denkt en voelt. Misschien voel je juist veel warmte en liefde maar durf je dit niet te laten zien uit angst om afgewezen of gekwetst te worden. Je hebt in deze situatie waarschijnlijk heel erg de behoefte aan nabijheid, maar je creëert afstand uit angst. Dit wordt dus een self fulfilling prophecy. Je creëert wat je niet wilt door je eigen gedrag, namelijk afstand in plaats van nabijheid. Ik hoef je niet te vertellen dat het dragen van dit soort maskers voor meer problemen zorgt dan dat het iets oplost.
Laat het masker vallen
Wil jij dat mensen je accepteren voor wie jij werkelijk bent? Ik schat zo in dat iedereen hier JA op antwoord, dan is het noodzakelijk dat je laat zien wie je “echt” bent. Open durven zijn, authentiek en kwetsbaar zijn geeft je juist meer kracht en controle dan je wellicht denkt. Dat is tenminste wel mijn ervaring. Sinds ik mij meer open en kwetsbaar durf op te stellen voel ik mij juist sterker en zekerder van mezelf. Ik vind het ook niet meer zo belangrijk wat andere mensen van mij vinden en dat geeft een enorm gevoel van vrijheid en rust. Wat ook rust en vrijheid geeft in contact met andere mensen is je bewust zijn van het feit dat er altijd drie groepen mensen. De mensen die voor, tegen en neutraal zijn. Laat me dit verder uitleggen. De groep die “voor” is, is de groep mensen die je accepteert voor wie jij werkelijk bent. Deze groep is oprecht geïnteresseerd, wil jou zien slagen en resoneert met jou. De groep die “tegen” is, is de groep die “niets” met jou heeft, je niet leuk vindt, niet met jou resoneert of je zelfs veroordeeld. De neutrale groep is de groep is de groep die geen mening over je heeft of over dat wat je doet. Niet uitgesproken positief en niet uitgesproken negatief, neutraal dus. Ik kies er inmiddels voor om me niets meer aan te trekken van de groep die “tegen” is en ik richt me dan ook vooral op de groep die oprecht geïnteresseerd is en mij accepteert voor wie ik ben. Je kunt namelijk niet verwachten dat iedereen je leuk vindt en je accepteert voor wie je bent, dat werkt gewoon niet zo en dat is oké. Ik vind immers ook niet iedereen even leuk en aardig. Ook dat is oké. Mijn voorkeur gaat uit naar oprechte, open en diepgaande relaties met andere mensen. Ik ben daarom ook altijd heel nieuwsgierig naar de mens achter het masker, vandaar ook deze blog. Dit soort relaties vind je dan ook alleen in de eerste groep mensen. Wil jij dit ook? Richt je aandacht dan vooral op de mensen in je omgeving die oprecht geïnteresseerd zijn en het beste met je voor hebben. Oprechte interesse is iets wat je gemakkelijk voelt en ziet in een ander. Het laten vallen van een maskers kan heel ongemakkelijk of zelfs beangstigend zijn. Ik wil je daarom vragen om de TEDx Talk van Brene Brown over de kracht van kwetsbaarheid te bekijken. Laat deze TEDx Talk je inspireren en kracht geven om je beetje bij beetje meer open te stellen. Succes! Klik op de link de kracht van kwetsbaarheid.