Iedereen maakt het een keer of meermaals mee in zijn leven. Een verbroken relatie, vriendschappen die worden verbroken of verwateren, ouders die gaan scheiden of een geliefde die plotseling overlijdt of na een lang ziekbed. Stuk voor stuk allemaal pijnlijke gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat je je diepongelukkig, verdrietig en boos voelt. Vaak gaan dit soort gebeurtenissen samen met gedachten als: “Waarom overkomt mij dit”? “Hoe kon dit nou gebeuren”?, “Het is oneerlijk”, “Ik heb ook altijd pech” of “Hoe wordt ik weer gelukkig”? Gedachten en vragen waar je niet altijd direct een antwoord op hebt of krijgt, maar die er wel voor kunnen zorgen dat je je nog ellendiger voelt. In deze blog geeft ik informatie en tips over hoe je het beste met deze pijn kunt omgaan, zodat je sneller herstelt en weer “gelukkig” verder kunt gaan. Wees je ervan bewust dat “oude” pijn helen een proces is dat tijd nodig heeft.
Wat is “oude” pijn?
Hiermee bedoel ik emotionele blokkades. Emoties die niet (voldoende) gevoeld zijn waardoor de pijn is opgeslagen in je lichaam, in je mind, je hart en je onderbewuste. Je weet dat je pijn niet goed genoeg doorvoelt hebt als je bij soortgelijke gebeurtenissen extreem emotioneel reageert. Je emotionele reactie is niet in verhouding tot de gebeurtenis. Ook kan het zijn dat je je jezelf juist extreem terugtrekt. Je klapt, als het ware dicht en bent niet in staat om duidelijk aan te geven wat er aan de hand is. Extreme reacties op gebeurtenissen kunnen een aanwijzing zijn dat je oude wonden nog niet volledig hebt geheeld.
Liefdespijn
Relaties, vooral liefdesrelaties zijn bij uitstek geschikt om te groeien. Helaas groei je niet van alleen maar gelukkig zijn en mooie, fijne gebeurtenissen. Transformatie en groeien begint meestal bij pijn. Diepongelukkig zijn, intens verdrietig zijn, depressies, burn-out of in rouw zijn zorgen ervoor dat je naar binnen gaat. Op het moment dat je naar binnen gaat, in je ziel kijkt en jezelf vragen gaat stellen, ga je “oude” wonden transformeren. Diepe wonden ontstaan vooral in (liefdes)relaties. Juist in contact met andere mensen word je getriggerd, gekwetst, emotioneel of soms zelf fysiek pijn gedaan. Als dit gebeurt is het logisch dat er wonden ontstaan en dat het je vertrouwen in mensen en relaties beschadigd. We duwen de pijn en de emoties weg. Het mag er niet zijn. Je schuift je emoties onder een matje en je past maar al te graag de struisvogeltechniek toe om maar niet te hoeven voelen. Het gevolg is dat deze pijn wordt opgeslagen in je onderbewuste, het is niet weg ook al denk je van wel. In elke nieuwe (liefdes)relatie neem je deze (onbewuste) pijn mee. Door deze ervaringen denk je vaak aan alles wat je niet meer wilt in je volgende nieuwe liefdesrelatie, man, vrouw, vriendschappen of collega`s. Gek genoeg zorgt juist het denken aan wat je niet meer wilt voor soortgelijke situaties. Je creëert meer van wat je niet wilt omdat je te veel aandacht hebt voor oude pijnlijke situaties die je niet wilt herhalen. Je kunt geen nieuwe werkelijkheid creëren als je nog niet in het reine bent met je “oude” en huidige werkelijkheid. Helen van oude wonden, hoe pak je het aan?
Helen van “oude” wonden, 5 tips
Tip 1: Ga voelen
Het is misschien een open deur maar wil je echt loskomen van “oude” wonden dan is het belangrijk dat je eerst de emoties gaat voelen die je hebt weggedrukt. Ik ben me ervan bewust dat dit voor de één gemakkelijker is dan voor de ander. Het is bijvoorbeeld voor mannen vaak moeilijker om bij emoties te komen, omdat mannen geacht worden “sterk’’ te zijn en huilen hoort daar niet bij. Toch wil ik ook mannen adviseren om emoties eruit te gooien. Je hoeft dit natuurlijk niet in gezelschap van anderen te doen. Je kunt ook je moment nemen als je alleen bent. Hoe kom je dan bij emoties die je lang hebt weggestopt? Je kunt dit doen door oude pijnlijke herinneringen naar boven te halen. Het voelt in het begin misschien geforceerd en ongemakkelijk, maar je moet ergens beginnen. Je gaat merken dat er vanzelf emoties naar boven komen. Je voelt misschien de neiging om deze emoties weer weg te duwen. Doe dit dus niet. Ga de emoties die naar boven komen echt voelen. Huil als je voelt dat je moet huilen. Voel je schaamte? Laat dit er ook zijn. Misschien voel je boosheid en wil je met dingen gooien. Het mag er allemaal zijn maar doe jezelf en anderen geen pijn ;-).
Tip 2: Schrijf het op of hou een dagboek bij
Het kan helpen om oude pijnlijke herinneringen en de emoties die je erbij voelt op te schijven. Schrijven helpt! Het zorgt ervoor dat de herinneringen (ook al zijn deze herinneringen niet leuk) weer tastbaar worden. Als je het terugleest neem je er meer afstand van. Je kijkt met een soort helicopterview naar je eigen ervaringen en emoties. De emotionele lading neemt dan af en dat is precies wat je wilt.
Tip 3: Geef het tijd
Het proces om te helen van oude wonden heeft tijd nodig. Je kunt niet verwachten dat iets wat je waarschijnlijk jarenlang onderdrukt en vastgehouden hebt in één huilsessie is opgelost. Helen van oude wonden kost tijd en toewijding. Intrinsieke motivatie is dus belangrijk. Hoe graag wil je van deze “oude” pijn af? Heb je echt de wens om je te ontdoen van oude pijn en oude patronen, zodat je een nieuwe werkelijkheid voor jezelf kunt creëren? Is het antwoord ja, dan ben je er klaar voor om afscheid te nemen van je oude wonden.
Tip 4: Heb compassie voor jezelf
Compassie voor jezelf is belangrijk omdat we onszelf vaak op momenten dat we ons “zwak” voelen afwijzen. Je wijst jezelf af omdat het je bijvoorbeeld niet lukt bij je emoties te komen of je vindt dat je te veel in je emoties blijft hangen. Dit soort zelfafwijzende gedachten zorgen er juist voor dat het proces langer duurt. Het heeft een remmende werking op het proces om te helen, omdat je met weerstand naar jezelf en je eigen proces kijkt. Laat dit los. Het helpt niet en je doet jezelf alleen maar meer pijn. Wees zo begripvol, lief en zacht voor jezelf als je ook voor je vrienden bent.
Tip 5: Verleg je focus
Als je merkt dat je vaak dezelfde (negatieve) gebeurtenissen en situaties meemaakt en wil je een andere werkelijkheid creëren, dan is het van belang dat jij je focus verlegt van negatieve herinneringen en gedachten naar positieve herinneringen en gedachten. Wees je ervan bewust dat je geen andere uitkomst kunt verwachten als je steeds dezelfde keuzes maakt. Laat je weerstand voor verandering los en maak andere keuzes. Wat wil je creëren in je leven? Hoe wil jij je daarbij voelen? Wat zijn jouw wensen en verlangens? Richt je aandacht op wat je wilt en je gaat zien dat deze mindset je werkelijkheid op een positieve manier beïnvloed! Heel veel succes!