Spring naar inhoud

Hoe kun je angstklachten verminderen

Bijna 20% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. Vrouwen hebben vaker een angststoornis dan mannen.

In deze blog geef ik informatie over angst en hoe je angstklachten kunt verminderen. Angst is een emotie die ons waarschuwt voor gevaar. Zodra er gevaar dreigt, voelen de meeste mensen zich angstig. Het lichaam reageert hierop en bereidt zich voor op actie om het gevaar uit de weg te gaan. Dit wordt ‘vechten, vluchten of bevriezen’ genoemd.

Wanneer angst niet meer in verhouding staat tot het werkelijke gevaar, spreken we van ‘angstklachten’ of van een ’angststoornis’. Mensen met angstklachten zeggen vaak dat zij ‘weten’ dat er geen gevaar dreigt, maar toch voelen zij dit wel zo.

Angstklachten ontstaan meestal niet door één enkele oorzaak. Uit onderzoek blijkt dat de manier van denken een belangrijke rol speelt bij het ervaren van angst en spanning. We leren in de loop van ons leven om op een bepaalde manier naar onszelf en anderen te kijken. Wie is opgevoed in een onveilige situatie heeft geleerd dat de buitenwereld onveilig is. Wanneer je heel beschermd bent opgevoed kun je angstklachten ontwikkelen omdat, je hebt geleerd hulp en steun van anderen nodig hebben om het te redden. Je durft daardoor niet goed op jezelf te vertrouwen.

4 verschillende vormen van angst

  • De sociale angststoornis. Je ervaart bovenmatig veel angst in sociale situaties.
  • De paniekstoornis. Dit is een stoornis waarbij je last hebt van paniekaanvallen.
  • De specifieke fobie. Je ervaart angst voor een specifieke situatie of object.
  • De gegeneraliseerde angststoornis. Hierbij ben je overmatig angstig en bezorgd over dagelijkse dingen zonder dat daar direct aanleiding voor is. Dit wordt ook wel een piekerstoornis genoemd.

Exposure werkt vaak goed bij het verminderen van angstklachten

Uit onderzoek is gebleken dat exposure (of blootstellen) de belangrijkste en meest effectieve manier is om angst te verminderen. Door middel van exposure ga je angst op een systematische manier onder ogen zien. Je gaat daadwerkelijk de confrontatie met je angst aan. Wanneer je jezelf regelmatig blootstelt aan je eigen angsten, ga je merken dat de angstige gevoelens minder worden. Doe dit altijd onder begeleiding van een coach of psycholoog.

Hoe kun je zelf angstklachten verminderen?

  • Wees matig met alcohol en cafeïne
  • Probeer situaties die je angstig maken juist niet te vermijden
  • Praat erover met familie en vrienden
  • Probeer de angstklachten die je hebt niet te veroordelen
  • Ga naar je huisarts wanneer je last hebt van hevige angstklachten. De huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog.

Gepubliceerd inErvaringsverhaal