Spring naar inhoud

HSP en verlies van een huisdier

De band tussen mensen en dieren is bijzonder, vooral wanneer het om huisdieren gaat. Huisdieren brengen vreugde, gezelschap, onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit. Deze eigenschappen zijn voor mensen ongelofelijk belangrijk en dat maakt dat zoveel mensen zo’n goed gevoel krijgen van dieren. Een (huis)dier veroordeelt niet en daarnaast zijn het bakens van onvoorwaardelijke liefde. Het soort liefde dat zo ongewoon is onder mensen. Voor hoogsensitieve mensen geldt dat deze band intenser en diepgaander wordt ervaren. Wat gebeurt er als je geliefde huisdier overlijdt? Hoe ga je om met het verlies als je een hoogsensitief persoon bent?

Connectie met huisdieren

Laten we eerst eens kijken naar hooggevoeligheid en hoe dit je relatie met dieren beïnvloedt. Hoogsensitieve personen ervaren emoties dieper dan andere mensen. Dit betekent dat ze intenser voelen op zowel positieve als negatieve manieren. Ze kunnen zich ook gemakkelijker inleven in anderen en dus ook in dieren. De band tussen hoogsensitieve personen en dieren is sterk vanwege het feit dat beide partijen elkaars behoeften begrijpen zonder dat verbale communicatie nodig is: in plaats daarvan communiceren ze via emoties. Huisdieren hebben een aangeboren vermogen om aan te voelen wanneer hun baasje troost of geruststelling nodig heeft. Een huisdier stelt hierin vrijwel nooit teleur. Ze bieden in tijden van verdriet of nood altijd hun onvoorwaardelijke liefde en steun. Het is daarom niet verassend dat veel hoogsensitieve personen zich voor liefde, vriendschap en troost tot dieren wenden, omdat ze weten dat hun emotionele behoeften zonder oordeel worden begrepen. Wanneer een huisdier sterft, kunnen hoogsensitieve personen dan ook een intens verdriet ervaren dat moeilijk te verwerken of te overwinnen is.

Impact van een overleden huisdier

Hoewel alle eigenaren van huisdieren periodes van rouw doormaken na het verlies van hun trouwe viervoeter, heeft het een diepere impact op hoogsenstieve personen. Doordat ze de band op een intuïtieve, diepgaande manier ervaren, wordt ook het verlies op een diepgaande manier ervaren. Hier is niet altijd evenveel begrip voor, omdat mensen de waarde van dieren nog niet altijd beseffen. Een dier wordt gezien als minder intelligent en staat daarom lager op de rangorde. Dieren kunnen emoties zoals liefde en angst ervaren en verdienen daarom alleen al meer respect, dan ze vaak krijgen. Een ander meer controversiële reden dat het verlies van een je huisdier vaak een diepgaande impact heeft, is de mogelijkheid dat je een zielscontract hebt afgesloten met je geliefde viervoeter.

Zielscontracten met huisdieren

  • Bij het verwerken van de dood van uw huisdier kan het helpen om het concept van zielscontracten te overwegen. Voordat we incarneren in dit leven maken we afspraken over wat we willen ervaren en wie ons daarbij gaat ondersteunen. Dit kunnen afspraken zijn met familieleden, vrienden en huisdieren. Het is dus mogelijk dat onze geliefde trouwe viervoeter in ons leven komt als onderdeel van een zielscontract: in dat geval is afgesproken hoe je huisdier in je leven komt, wat je van plan bent om te leren van elkaar en wanneer en op welke manier je huisdier sterft. In dat geval is je trouwe viervoeter voortdurend een spiegel voor je. Ervaar je bijvoorbeeld een gesprek aan motivatie en ontbreekt het je aan levenslust, dan laat je geliefde huisdier een actieve levenshouding, vol vreugde en vertrouwen zien. Heb je een gebrek aan liefde ervaren in je leven, dan laat je huisdier je onvoorwaardelijke liefde zien, zodat je hart zich weer opent. Heb je last van verlatingsangst, dan is het mogelijk dat je geliefde viervoeter abrupt uit je leven verdwijnt, zodat je je deze wond kunt helen. Denk je dat je mogelijk een zielscontract met je huisdier hebt, maar ben je er nog niet zeker van? Let dan op de volgende zaken:
  • Je huisdier spiegelt jouw gedrag: je bent bijvoorbeeld emotioneel onstabiel of je ervaart veel stress in je leven. Je huisdier spiegelt jouw gedrag en emoties door zelf stress signalen te laten zien zoals: een slechte vacht, verlatingsangst of plassen in huis. Zodra je werkt aan jezelf, je emotioneel stabieler wordt en minder stress ervaart, ga je dat terugzien in je huisdier. Je huisdier wordt dan ook rustiger.
  • Je huisdier laat het tegenovergestelde gedrag zien: je hebt je vertrouwen in het leven en andere mensen verloren door negatieve ervaringen. Hierdoor ben je weinig gemotiveerd en laat je anderen niet toe in je leven. Je huisdier toont onvoorwaardelijke liefde naar jou en anderen en is een echt allesman vriend. Je trouwe viervoeter laat vertrouwen, vreugde en levenslust zien. Hiermee zegt je huisdier: kijk er is niks om je druk over te maken. Het leven is bedoeld om van te genieten en door te brengen met anderen. Open je hart en ga weer leven.
  • Heb je een zielscontract met je huisdier, dan kun je troost vinden in de wetenschap dat je weliswaar een beperkte tijd samen hebt gehad, maar dat het een immense vreugde in je leven heeft gebracht. Wees daarom dankbaar voor de tijd die je samen hebt gehad en voor de lessen die je hebt geleerd. Alhoewel dit troost kan bieden verandert er natuurlijk niets aan het feit dat het verlies van je huisdier enorm veel pijn doet. Dus hoe ga je ermee om?

Hier zijn enkele tips:

  • Erken je verdriet: Probeer het niet te onderdrukken of te negeren. Gun jezelf de tijd en ruimte om het verdriet een plekje te geven.
  • Breng tijd buiten door: De natuur heeft het vermogen om troost te brengen in moeilijke tijden. Ga een stuk wandelen in de natuur of ga gewoon buiten zitten. De zon en een frisse neus doet een mens altijd goed
  • Zoek steun: Praat over het verlies en wat het met je doet met je geliefden zoals: je partner, je familie en je vrienden. Het gaat je verbazen hoeveel steun mensen je willen geven, als je maar open durft te zijn en je kwetsbaar durft op te stellen. Aarzel dus niet om hulp te vragen als je dat nodig hebt.
  • Geef jezelf de tijd: Het rouwproces kost tijd dus verwacht niet dat je er binnen enkele weken overheen bent. Erken in plaats daarvan dat genezing geleidelijk gebeurt, wees geduldig en wees zacht voor jezelf. Zelfcompassie is hier zeker op zijn plaats.
  • Geef jezelf toestemming om het langzaamaan te doen en onthoud dat er geen tijdlijn is als het gaat om het verwerken van het verlies. Ondanks de pijn brengt het rouwen om het overlijden van een huisdier ook een kans op groei en transformatie met zich mee. Het stelt ons in staat de eb en vloed van het leven te accepteren en te waarderen. Je leert met meer compassie naar jezelf en anderen te kijken. Dit brengt je terug naar je ware essentie dat liefde is.
Gepubliceerd inSpiritualiteit