Spring naar inhoud

De reis terug naar jezelf

Voor veel mensen geldt dat ze zichzelf tijdens hun leven, in enige mate kwijtraken. Door (negatieve) ervaringen, trauma’s en verwachtingen van anderen, leer je jezelf te beschermen en aan te passen. Hierdoor raak je jezelf, beetje bij beetje, steeds meer kwijt. Je raakt bijvoorbeeld een stukje onschuld kwijt, je eigengereidheid en je volgt niet je eigen pad, maar die van een ander, meestal zonder dat je je daar bewust van bent. Je volgt het pad dat anderen: je ouders/verzorgers, je leraren, je familieleden, je partner en de samenleving voor je hebben uitgestippeld. Je bent zo geconditioneerd dat je zonder erbij na te denken het pad van een ander volgt en vergeet dat je zelf het roer in eigen handen kunt nemen. Misschien ben je (onbewust) te veel bezig met wat anderen van je vinden of wat ze vinden van de keuzes die je maakt in je leven. Je kiest daarom voor een leven binnen de gebaande paden, want dat is veilig, maar ben je echt gelukkig? Als eenmaal volwassen bent, ben je vaak niets meer dan het product van je omgeving. Misschien een beetje deprimerend, maar als je geluk hebt word je “wakker” en ga je beginnen aan de reis terug naar jezelf. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit een mooie en soms pittige ontdekkingstocht is, die uiteindelijk leidt naar een meer authentiek en vredig leven.

Het geconditioneerde zelf

Hoe weet je nou of je jezelf bent kwijtgeraakt? Hier kun je vrij eenvoudig antwoord op krijgen. Geef antwoord op de volgende vragen en probeer hierbij eerlijk te zijn naar jezelf. Je hebt er niets aan als je jezelf een rad voor de ogen draait, want daarmee wordt het niet beter. De vragen die je aan jezelf kunt stellen zijn: Ben je tevreden met je leven? Leef je een leven waar je voldoening uit haalt? Ben je meer wel dan niet gelukkig? Doe je de dingen die je doet met plezier? Doe je de dingen die je doet vaak uit plichtsbesef, omdat het zo hoort? Heb je het gevoel dat je jezelf kan zijn? Volg je je instinct bij het maken van keuzes in je leven? Weet je wat je wilt en onderneem je actie? Pas je je te veel aan, aan je omgeving? Draag je vaak een masker? Het antwoord op deze vragen geven je antwoord op de vraag of je jezelf in enige mate bent kwijtgeraakt. Het is overigens niet erg als je jezelf kwijt bent geraakt. Het overkomt ons allemaal en op het moment dat je je er bewust van wordt kun je stappen gaan zetten naar een meer authentiek leven. Een andere manier om uit te zoeken of je jezelf in enige mate bent kwijtgeraakt, is kijken naar wat er op dit moment in je leven speelt. Ervaar je regelmatig problemen, moeilijkheden en drama’s in je leven? Is het antwoord: Ja, dan ben je jezelf in enige mate kwijtgeraakt. Waarom weet ik dat? De uitdagingen die op je pad worden gegooid dwingen je na te denken of dit is wat je wilt. Wil je een leven vol moeilijkheden en drama’s of wil je een leven dat gemakkelijker verloopt en vredig is? Door deze obstakels leer je wat je werkelijk verlangd. Je brengt veranderingen aan, zodat je krijgt wat je werkelijk verlangd. Ik weet dat het zo werkt, omdat ik veel moeilijkheden en drama’s in mijn leven heb gehad. Nu ik meer mijn eigen hart en mij eigen pad volg gaat alles veel gemakkelijker en heb ik een dramavrij leven, heerlijk! Een dramavrij leven betekent overigens niet dat alles goed gaat. Het betekent alleen dat je geen drama maakt van de dingen spelen in je leven. Je bent niet zo snel van slag. Je blijft emotioneel stabiel en je bent mindful in gedachten, gedrag en emoties. Een dramavrij leven voelt vredig en ik kan het daarom iedereen aanraden.

Het authentieke zelf

De reis terug naar jezelf gaat over authenticiteit. Weer leren echt jezelf te zijn en je eigen pad te volgen en je daarbij niets aan te trekken van wat anderen daarvan vinden. Dat lijkt misschien egoïstisch, maar dat is niet zo. Je eigen pad volgen betekent niet dat je geen rekening houdt met anderen. Het betekent dat je authentieker gaat leven en dat maakt je tevreden en gelukkig. Doordat jij gelukkig en meer tevreden bent, kun je er ook op een meer authentieke manier zijn voor anderen. Volgens mij een “win-winsituatie”. Je eigen pad volgen geeft zoveel meer voldoening en plezier. Het leven gaat je gemakkelijker af. Zelfs de ergste storm blaast jou niet omver. Kracht en stabiliteit, wie wil dat nou niet? Hoe weet je nou of je op de juiste weg bent? Hoe meer jij jezelf kunt zijn en je eigen pad volgt, hoe beter jij je voelt over jezelf en je leven. Je eigen pad volgen voelt altijd goed. Jij bent dus ook de enige die kan bepalen of je op de juiste weg zit. Er schuilt helaas wel een addertje onder het gras. Je eigen pad volgen kan heel beangstigend voelen, vooral als dit betekent dat je serieuze keuzes moet gaan maken in je leven. Angst voelt niet goed en daarom denk je misschien dat je niet op de goede weg zit. Zoals we allemaal weten is angst een slechte raadgever en het is aan jou om uit te zoeken waar deze angst vandaan komt, zodat je erdoorheen kunt breken. Angst houd je gevangen. Je authentieke zelf volgen voelt vrij.

Tips om jezelf terug te vinden

  • Ga wandelen in de natuur.
  • Mediteer op regelmatige basis.
  • Onderneem meer activiteiten alleen.
  • Volg iemand die in jouw ogen authentiek is en die je inspireert.
  • Reflecteer regelmatig op je eigen leven en gedrag en wees hierbij eerlijk naar jezelf.
Gepubliceerd inSpiritualiteit