Waarom kun je het verleden, situaties of problemen zo moeilijk accepteren en loslaten? De kans is groot dat je de verantwoordelijkheid van jouw leven buiten jezelf legt. In deze blog leg ik uit waarom het zo lastig is om te accepteren en hoe je dat kan veranderen. Ik geef tips en oefeningen, die je zelf kunt toepassen in je dagelijks leven, zodat je acceptatie in je leven kunt vergroten. Zo zijn er veel gebieden waar je ontevreden over kunt zijn of die je moeilijk kunt accepteren. Je kunt ontevreden zijn over je wie je bent, je persoonlijkheid, je lichaam of je kunt gebeurtenissen uit het verleden niet goed accepteren. Ik geef per gebied aan waar je tegenaan kunt lopen en wat je kunt doen om de situatie beter te accepteren. Mijn intentie met dit artikel is dat je gaat nadenken over wat voor rol acceptatie in jouw leven heeft en of je zaken voldoende kunt accepteren. Door hier bewust over na te denken kun je actief stappen zetten naar meer acceptatie in je leven.
Waarom is accepteren zo lastig?
De definitie van acceptatie volgens Sociale Psychologie – Ensie (2019) is: “Het verdragen van negatieve gevoelens door ze niet proberen te veranderen of onderdrukken”. Dit is inderdaad waar het om gaat. Vaak willen we de negatieve gevoelens niet voelen, we onderdrukken ze of zoeken naar oplossingen om zo snel mogelijk van dat gevoel af te komen. Waarom is dat eigenlijk? Waarom vinden we het zo moeilijk als het leven even niet gaat zoals we willen en we geconfronteerd worden met negatieve gevoelens? Ik denk dat dit voor een groot deel te maken heeft met onze opvoeding en de maatschappij waarin we leven. Hoe gaan ouders om met teleurstelling, verdriet, verlies en ziekte. Mogen negatieve emoties er zijn of worden ze weggedrukt onder het motto “opstaan en weer doorgaan”. Daarnaast leven we in een maatschappij waarin alles maakbaar lijkt. We willen allemaal succesvol zijn, een goede baan hebben, een mooi huis, een mooi lichaam en de “ideale partner”. Het moet allemaal snel gebeuren en vooral niet te moeilijk gaan. We hebben immers geleerd dat we veel kunnen krijgen zonder al teveel moeite. Als we dan ergens moeite voor moeten doen dan vinden we dat lastig.
Waarom zou je accepteren?
Een heel simpel antwoord: het maakt je leven uiteindelijk een stuk gemakkelijker als je accepteert dat het leven soms even niet gaat zoals je wilt. Als je negatieve gedachten hebt over een situatie probeer het dan niet te veroordelen en als je negatieve emoties voelt probeer ze dan ook echt te voelen. Gedachten en emoties zijn van voorbijgaande aard. Het is tijdelijk. Maak je er dus niet te druk over.
Accepteren van je lichaam
Veel mensen zijn ontevreden over hun lichaam of hun uiterlijk. Je vindt jezelf te dik, te dun, te gespierd, te lang of te klein. Er is altijd wel iets wat niet aan het schoonheidsideaal voldoet. Ik ben hier helaas geen uitzondering in. Ik vind namelijk dat ik nog wel wat strakker mag zijn en een volle bos haar zou ook wel fijn zijn. Dat dit voor veel mensen geldt zie je wel aan de overvolle sportscholen, Social media met #fitgirl en #fitboy en de 9 miljoen hits op Google als je het woord ‘’afvallen’’ intypt. Waarom vinden we het toch zo lastig om ons uiterlijk te accepteren? Ik denk dat het westerse schoonheidsideaal hier veel mee te maken heeft. In de massamedia zien we dat het schoonheidsideaal voor vrouwen vooral gebaseerd is op slanke vrouwen met grote borsten, ronde billen, lichte ogen en lang, steil haar. Mannen moeten echter groot, gespierd en breed gebouwd zijn. Gewoon niet haalbaar voor de meeste mensen. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat we biologisch geprogrammeerd zijn om symmetrie het mooist te vinden. Iets met gezonde genen. In de media zie je dus constant het beeld waaraan we moeten voldoen, maar de meeste mensen voldoen hier niet aan. Logisch dat veel mensen moeite hebben om het eigen uiterlijk te accepteren. Als je constant gebombardeerd wordt met beelden over hoe je eruit moet zien en in de spiegel zie je een beeld wat hier niet aan voldoet, dan kun je daar negatieve gedachten en gevoelens van krijgen. Wat kun je hier nou aan doen? We kunnen de buitenwereld, dat wat anderen vinden niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen is wat je zelf vindt. Vind jij van jezelf dat je mooi bent? Vind jij jezelf een waardig persoon? Als je deze vragen met JA kunt beantwoorden is er niet zoveel aan de hand. Beantwoord je deze vragen met NEE dan is het belangrijk dat je wat gaat doen aan je gevoel van eigenwaarde, het creëren van een positief zelfbeeld. Je bent namelijk goed zoals je bent. Niemand is perfect en dat hoeft ook niet.
Accepteren van je persoonlijkheid
In onze maatschappij hechten we meer waarde aan het hebben van een extraverte persoonlijkheid dan een introverte persoonlijkheid. Er wordt van je verwacht dat je sterk in je schoenen staat, je emoties zoals kwetsbaarheid en verdriet niet toont in het bijzijn van anderen, je zelfverzekerd bent, sociaal vaardig en intelligent bent. Als je hier niet aan voldoet omdat je bijvoorbeeld verlegen bent, niet assertief genoeg of sociaal vaardig genoeg bent, je te gevoelig of introvert bent, dan hebben andere mensen daar vaak een oordeel over inclusief jezelf. Je hebt waarschijnlijk meegemaakt dat het oordeel vaak negatief van aard is. Er is tegen je gezegd dat je sterker in je schoenen moet staan, dat je niet zo onzeker moet zijn, dat je assertiever moet worden of sociaal vaardiger moet zijn. Je bent te stil of je praat te veel. Er is altijd wel iets wat een ander niet goed vindt. Je doet er van alles aan om jezelf te ontwikkelen. We volgen cursussen en trainingen om assertiever en sociaal vaardiger te zijn. Kortom we willen wat uniek aan ons is veranderen omdat we zo “normaal” mogelijk willen zijn. In de menigte opgaan zodat we geaccepteerd worden door anderen. Als we geaccepteerd worden door anderen, dan vinden we het makkelijker om onszelf te accepteren. Dit is jammer want het zou zoveel mooier zijn als die acceptatie vanuit jezelf komt en niet afhankelijk is van het oordeel van andere mensen. Je kunt nooit goed genoeg zijn voor ieder mens op de wereld en dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat jij jezelf goed genoeg vindt. Hoe ga je al die persoonlijke eigenschappen, de mooie en minder mooie kanten dan accepteren? Het is vaak een langdurig proces dat je tijd moet geven.
Accepteren van je verleden
Het accepteren van het verleden is voor veel mensen moeilijk. Vooral als je te maken hebt gehad met stressvolle situaties, traumatische gebeurtenissen of het verlies van je gezondheid, je werk of een geliefde. Vaak zijn er diepe wonden ontstaan die nog steeds zijn uitwerking hebben op het heden. Het lukt ons vaak niet om het verleden te accepteren omdat het verleden nog steeds van negatieve invloed is op het leven nu. We ervaren nog steeds dezelfde emoties als we terugdenken aan die negatieve gebeurtenis. Hierdoor voelt het alsof het nog steeds een situatie is die zich in het nu afspeelt. Echter zijn het onze gedachten die ons doen geloven dat de situatie zich nog afspeelt. We vergeten dat we nu kunnen beslissen of we de gebeurtenissen van toen nog van invloed laten zijn. Begrijp me niet verkeert. Er zijn veel mensen die vreselijke dingen hebben meegemaakt. Hierdoor getraumatiseerd zijn en diepe wonden hebben opgelopen. Deze ervaringen zijn van grote invloed geweest op wie je bent als persoon. Ik ben alleen van mening dat wanneer je die negatieve gebeurtenissen steeds herhaalt in je hoofd, je de gebeurtenissen keer op keer zelf oproept dat je het lijden versterkt. Je blijft vastzitten in een steeds terugkerend patroon van negatieve beelden en gedachten die vervolgens negatieve emoties oproepen. Hierdoor blijf je je slecht voelen terwijl de daadwerkelijke gebeurtenis allang voorbij is. Hoe kun je dit patroon dan doorbreken? Allereerst door te beseffen dat je nu een keuze hebt. Je kunt ervoor kiezen om de gebeurtenissen vanuit je verleden niet meer van invloed te laten zijn op het heden. Dit zal niet van het ene op het andere moment lukken. Geef het de tijd en wees mild voor jezelf.
Oefeningen
Oefening 1: Pak een spiegel of ga voor een spiegel staan. Bekijk het deel van je lichaam wat je niet mooi vindt aan jezelf. Probeer dit 3 minuten vol te houden. Probeer mild te zijn voor jezelf als je merkt dat er allerlei negatieve gedachten in je hoofd opkomen. Wanneer je deze oefening regelmatig uitvoert ga je merken dat het makkelijker wordt om naar dat lichaamsdeel te kijken.
Oefening 2: Pak een spiegel of ga voor een spiegel staan en focus je op het deel van je lichaam wat je mooi vindt aan jezelf. Geef jezelf een compliment. Dit voelt in het begin gek misschien wel ongemakkelijk maar als je jezelf elke dag een compliment geeft dan ga je merken dat je sneller vanuit een automatisme naar de mooie dingen van jezelf gaat kijken.
Oefening 3: Maak een lijst van persoonlijke eigenschappen. In de ene kolom zet je eigenschappen die mooi vindt aan jezelf en in de andere kolom eigenschappen die je minder mooi vindt aan jezelf. Kijk vervolgens naar de lijst met eigenschappen die je minder mooi vindt aan jezelf. Wat maakt jou hierin uniek? Als een ander deze eigenschappen zou hebben zou je dan ook moeite hebben om het te accepteren? Probeer deze eigenschappen vanuit een ander perspectief te zien.
Oefening 4: Schrijf een situatie uit je verleden op die een diepe indruk op je heeft gemaakt. Wat is er gebeurd? Waar en met wie was je toen? Wat is er gezegd of juist niet gezegd? Wat voor invloed heeft deze situatie in je leven gehad en hoe voelde jij je? Wees zo uitgebreid mogelijk. Beschrijf dezelfde situatie op met de kennis en kunde die je nu hebt. Hoe zou je nu reageren? Wat zou je anders doen? Hoe kijk je tegen de ander aan? Kun je begrijpen waarom de ander zo heeft gereageerd? Het opnieuw beschrijven van dezelfde situatie en het in een ander perspectief te plaatsen kan ervoor zorgen dat het accepteren makkelijker verloopt.
Dankjewel voor wederom een stukje bewustwording en acceptatie. Heel mooi en duidelijke geschreven dit. En simpele, maar effectieve oefeningen.
Dag Marianne, wat fijn dat het stuk voor een stukje bewustwording heeft gezorgd. Ik lees je reactie nu pas, in verband met vakantie. Ik wens je veel succes op je weg naar meer acceptatie en bewustwording.