Wat is vergeving nou eigenlijk. Vergeving is een werkwoord. Je neemt een besluit dat je iets of iemand vergeeft voor wat er is gezegd of gedaan. De negatieve gedachten en emoties die deze ervaring op je heeft gehad, laat je los. Vergeving is bevrijding van het verleden voor jezelf. Je doet het voor jezelf. Toch is het vaak lastig om te vergeven. Je speelt de film van wat er is gebeurd steeds weer opnieuw af in je hoofd. Je herhaalt wat er tegen je is gezegd keer op keer, met als gevolg dat je je steeds opnieuw gefrustreerd, boos, teleurgesteld, somber of verdrietig voelt. Een vicieuze cirkel waar je vaak moeilijk uitkomt. Vergeving werkt helend en het is daarom belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn. Vergeving is een mooi cadeau dat je aan jezelf kunt geven.
Jezelf en anderen vergeven
In mijn leven heb ik veel situaties meegemaakt die mij diep geraakt hebben. Enerzijds door de gebeurtenissen en anderzijds doordat ik heel sensitief ben. Dingen raken mij snel vooral toen ik nog erg jong was. Ook ben ik niet altijd even aardig geweest voor mijn omgeving. Mensen die mij nu kennen zouden dit niet zeggen maar als kind was ik lastig, had ik een pittig temperament en kon ik agressief zijn. Ik sloeg er soms letterlijk op los. Ik weet dat ik anderen pijn heb gedaan, dat ik anderen heb gekwetst met mijn houding en gedrag. Hier heb ik mij best schuldig om gevoeld. Ik was jong, maar ik was me wel bewust wat voor invloed mijn gedrag had op de ander. Mijn emoties kon ik alleen niet beheersen. Ik heb mezelf kunnen vergeven omdat ik besefte dat ieder mens kwetst en gekwetst wordt. Je maakt fouten, zeker als je jong bent. Als het goed is leer je van deze fouten en kies je voor beter en meer gezond gedrag.
Zo kijk ik ook naar de dingen die mij zijn overkomen. Ik besef me dat mensen reageren vanuit eigen wonden en eigen ervaringen. Zo had ik een leraar op school die verbaal agressief was en mij voor gek zette voor de klas. Hij vond mij dom. Ik was het mikpunt van zijn razernij. Dit heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Na de basisschool had ik geen zelfvertrouwen en geen eigenwaarde meer. Wat er is gebeurd is niet goed, maar hij had zijn eigen wonden en reageerde dat op mij af. Ik ben lang boos geweest, maar uiteindelijk besefte ik dat het niet persoonlijk was.
Inmiddels heb ik besloten iedereen inclusief mezelf te vergeven voor wat er is gezegd en gebeurd. We zijn hier allemaal om te leren, we maken fouten. We doen andere mensen pijn. Het is meestal ook niet onze intentie om iemand pijn te doen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Bevrijd jezelf, vergeef wat er te vergeven is en ga verder met je leven. Je doet jezelf een enorm plezier.
Hoe kun je vergeven?
Vergeven gaat hand in hand met accepteren en loslaten. Het is niet hetzelfde als het gedrag van de ander goedkeuren. Vergeven is een daad die je kracht geeft. Je doet het voor jezelf.
Stap 1: Wees je bewust van de situatie en/of de mensen die je nog niet hebt vergeven. Vraag jezelf af hoe het komt dat je deze situatie nog steeds herhaalt in je hoofd. Wat voor gevoel geeft jou dit? Is dit iets wat je nodig hebt in je leven of kun je het loslaten? Wees eerlijk naar jezelf: soms is het nodig om er nog dieper in weg te zakken. Je moet er echt zat van zijn voor je het kunt loslaten en kunt vergeven.
Stap 2: Bekijk de situatie vanuit het perspectief van de ander. Kun je je voorstellen hoe het voor de ander was? Weet je waarom de ander zich zo gedroeg? Heeft de ander een trauma meegemaakt waardoor dit is gebeurd? Lukt het je om compassie te voelen voor de ander? Probeer je te verplaatsen in de ander. Door dit te doen is het vaak makkelijker om de ander te vergeven.
Stap 3: Neem het besluit dat je de ander en/of jezelf vergeeft. Dit betekent dat je de negatieve gedachten en emoties die hieraan vastzitten loslaat. Iedere keer als je afdwaalt naar die gedachten en emoties, zeg je: Stop! Ik vergeef en laat het los.
Stap 4: Besef dat het niet altijd makkelijk is om te vergeven. Als je merkt dat je weer terugvalt in je oude patronen wees dan niet te streng voor jezelf. Begin iedere keer weer opnieuw. Merk op dat het uiteindelijk een situatie is, die geen heftige emoties en gedachten meer oproept. Je bent dan op de goede weg. Na verloop van tijd kun je zelfs dankbaarheid voelen voor de negatieve ervaringen die je hebt gehad. Het heeft je namelijk gevormd tot een mooi en krachtig mens. Dit hoeft natuurlijk niet. Zonder dit kun je iemand of jezelf vergeven. Start vandaag nog en geef jezelf