Spring naar inhoud

Goed voornemen: Meer authenticiteit in 2023

Dit blijkt nog lastiger te zijn dan je denkt. Hoezo? Ik ben altijd mezelf denk je misschien wel. Is dat echt zo? Hoeveel van de overtuigingen die je hebt over jezelf en over het leven zijn werkelijk die van jou? Je opvoeding, je eigen ervaringen, de media, de cultuur waarin je bent opgegroeid en waar je nog steeds deel van uitmaakt, hebben een behoorlijke invloed op hoe je jezelf ziet en hoe je je gedraagt. Leef je werkelijk naar je eigen normen en waarden of doe je dat niet altijd. Als je dat niet doet, dan gedraag je je niet volledig authentiek. Het is dus best een uitdaging om volledig authentiek te leven.

Bestaat authenticiteit eigenlijk wel?

Een aantal voorbeelden:

Authentieke momenten bestaan uiteraard wel, maar altijd volledig authentiek zijn? Daar heb ik mijn twijfels over. Iedereen kent die momenten wel dat het even niet zo lekker gaat. Je zit niet lekker in je vel en precies op dat moment vraagt iemand: “Hoe gaat het met je”? Je antwoord: “Het gaat goed hoor” en je begint meteen over een ander onderwerp. De ander verwacht ook precies het antwoord dat je geeft. Hoe authentiek is het, als je vraagt hoe het gaat en je het antwoord: “Het gaat goed” verwacht? Hoe authentiek is het als je zegt: “Het gaat goed”, terwijl het niet goed gaat? Het is immers sociaal geaccepteerd om deze vraag te stellen en een kort “het gaat goed” antwoord te verwachten. Andersom weten we ook dat het niet altijd gewaardeerd wordt om je hart te luchten als het niet het juiste moment is, ook al is daarom gevraagd. Het is gewoon een ongeschreven regel, waar niemand zich echt druk om maakt. Echt authentiek is het alleen niet.

Hoe authentiek zijn we eigenlijk in relaties en vriendschappen? Ook daarin blijkt het een uitdaging te zijn. Stel jezelf eens de vraag in hoeverre je echt puur jezelf kunt zijn in contact met anderen. Je hebt bijvoorbeeld een relatie en merkt dat je al enige tijd niet gelukkig meer bent, misschien zelfs wel jaren. Je bent gewoon uit elkaar gegroeid of je bent je er inmiddels van bewust dat je gewoon niet goed bij elkaar past. Dit gebeurt overigens vaker dan je denkt. Waarom blijf je dan bij elkaar? De enige echte reden is angst. Angst voor het onbekende en angst voor het oh zo gevreesde alleen zijn.

Single zijn en niet weten of je weer iemand ontmoet is voor de meeste mensen een grote angst. Dit maakt dat sommige mensen (onbewust) kiezen om in een relatie te blijven waarin ze eigenlijk niet gelukkig zijn. Ook dit valt in de categorie niet authentiek leven. Diep van binnen wil je iets anders, maar je handelt hier niet na.

In dergelijke gevallen staat vreemdgaan soms op het menu. Vreemdgaan terwijl je in een relatie zit of zelf de derde persoon zijn. Sommige mensen zijn hier helemaal oké mee, maar veel mensen toch niet. Je vindt het bijvoorbeeld belangrijk om de relatie of het huwelijk van jezelf of een ander te respecteren, maar je handelt hier niet altijd naar. Of je voelt in alles dat je meer geschikt bent voor een open relatie, maar je kiest voor een partner die hier niets van wil weten. Je voelt je dan misschien “genoodzaakt” vreemd te gaan. In alle gevallen leef je niet volgens je eigen normen en waarden en dus leef je niet authentiek.

Het laatste voorbeeld dat ik wil noemen is het volgende: Je vindt het, net als ik belangrijk om liefdevol en respectvol met dieren om te gaan. Je houdt van dieren, maar je vindt het behoorlijk lastig om afscheid te nemen van een stuk vlees op je bord. Je waarden en normen komen niet overeen met je gedrag en dat is niet authentiek. Misschien geloof je dat je anders onvoldoende voedingsstoffen en onvoldoende eiwitten binnenkrijgt. Of je gelooft in het verhaal dat het eten van dieren natuurlijker is, dan volledig plantaardig. Hoe je het ook bekijkt. Je ideeën hierover zijn louter geloofsovertuigingen die je kunt veranderen als je dat wilt. Er zijn immers legio gezonde voorbeelden van mensen die volledig plantaardig eten. Je hebt hierin een keuze.

Authentiek leren zijn

Geloof me. Het is niet mijn intentie om te veroordelen. Ik ben zelf ook niet altijd authentiek, ook al zou ik dat wel willen zeggen. Het is gewoon niet zo en dat geldt voor de meeste mensen. Wat ik met deze blog wil bereiken is dat je er erover na gaat denken. Dat je gaat onderzoeken waar je misschien niet zo authentiek bent als je zou willen, zodat je als je dat belangrijk vindt, je gedrag kunt aanpassen. Door authentiek in het leven te staan doe je jezelf alleen maar een plezier. Het leven wordt er uiteindelijk gemakkelijker door, ook al lijkt dat in eerste instantie niet zo.

Authenticiteit is iets dat je gaandeweg leert als je actief aan de slag gaat met je eigen geloofsovertuigingen. Je onderzoekt je eigen overtuigingen en laat wat niet bij je authentieke zelf past los. Je neemt nieuwe overtuigingen aan die beter bij je passen. Reflecteren op jezelf is een tweede natuur. Je doet onderzoek naar wie je bent en wat je belangrijk vindt. Ook handel je hiernaar. Dit is de weg naar meer authenticiteit. Klinkt misschien als een hoop werk en niet altijd leuk, maar als je geeft om jezelf (nee dit is niet egoïstisch), dan heb je dat ervoor over.

Wat ik wil zeggen is dat authenticiteit niet iets is dat automatisch ontstaat als we ouder worden, want we leven simpelweg in een samenleving die dat niet toestaat. Authentiek leven ontstaat alleen als je de tijd neemt om te reflecteren en je gedrag bij te stellen waar nodig. De uitspraak: “Know thyself” is echt van toepassing als het gaat om authentiek leven. Doe moeite en leer jezelf echt kennen!

Boek

Wil je authentieker in het leven staan? Mijn boek Verander je MindSet helpt je hierbij. Het is een praktisch werkboek met veel oefeningen. Bestellen? Klik op de link.

Verander je MindSet

Gepubliceerd inMindsetSpiritualiteit