Spring naar inhoud

Wat Verlichting is

Verlichting is een begrip dat vaak wordt gebruikt in de spirituele gemeenschap, maar wat betekent het eigenlijk? Verlichting is een staat van bewustzijn waarin je jezelf en de wereld om je heen op een dieper niveau begrijpt. Het gaat hierbij niet om intellectuele kennis, maar om innerlijke wijsheid. Een verlicht persoon heeft geen last meer van negatieve emoties zoals angst, boosheid en jaloezie. In plaats daarvan wordt vrede, liefde en geluk ervaren.

Hoe herken je een verlicht persoon?

Een verlicht persoon herkennen kan lastig zijn, omdat ze vaak nederig en bescheiden zijn. Vaak leven ze een meer teruggetrokken bestaan, alhoewel het ook voorkomt dat ze kiezen voor een pad als spiritueel leraar. Hierbij is het heel belangrijk om je eigen gevoel te vertrouwen. Een verlicht persoon reageert niet vanuit zijn ego, raakt niet getriggerd en voelt niet de behoefte om een ander naar beneden te halen. Volg je een spiritueel leraar en zie je dit toch gebeuren, dan is deze persoon in kwestie niet verlicht. Gebruik je onderscheidingsvermogen wijs. Er zijn dus wel signalen waaraan je kunt zien dat iemand verlicht is. Zo straalt een verlicht persoon rust uit en voelen anderen zich op hun gemak. Tegen deze personen wordt weleens gezegd: “Je hebt zo’n fijne energie”, “ik voel me goed bij jou” of “ik kan echt zo mezelf zijn bij jou”. Daarnaast hebben verlichte personen vaak geen behoefte aan materiële bezittingen of macht, omdat ze beseffen dat deze zaken niet essentieel zijn voor geluk.

Bewust zijn van je schaduwzijde en je lichtzijde

Wil je verlicht worden, dan is het belangrijk om je te beseffen dat verlichting geen voortdurende staat van overweldigende liefde en extase is. Verlichting is een meer rustige, kalme en vredige staat van Zijn. Dit kun je, onder andere bereiken door alle delen van jezelf te accepteren. Je bewust worden van de donkere en lichte aspecten van jezelf en van die van de samenleving. Vaak willen we alleen maar het positieve ervaren en vluchten voor moeilijke emoties en situaties. We vinden het moeilijk om dit onder ogen te komen en vermijden moeilijke emoties en situaties door voortdurend afleiding te zoeken. Het is ontzettend belangrijk om je schaduwzijde onder ogen te zien, omdat je hierdoor groeit en meer zelfbewust wordt. Het is belangrijk om te beseffen dat zowel het lichte als het donkere deel uitmaakt van wie we zijn. Door dit te accepteren en te integreren, kunnen we onze energie weer in balans brengen.

Spiritueel ontwaken

Verlichting bereiken begint vaak met spiritueel ontwaken. Dit kan gebeuren na een periode van crisis, of gewoon doordat je op zoek bent naar meer betekenis in je leven. Het kan voelen alsof er iets wakker is geworden, waardoor we ons bewust worden van ons hogere zelf en onze verbinding met het universum. Dit kan gepaard gaan met intense emoties, zoals verdriet, verwarring maar ook een gevoel van liefde en extase.

Fasen van spiritueel ontwaken

Het proces van spiritueel ontwaken verloopt niet altijd lineair en kent verschillende fasen. De eerste fase is die van het “wakker worden”, het aha-moment. De tweede fase is de fase van de ego-dood. Het is een desoriënterende fase. Je kunt het gevoel hebben dat alles wat je eerder geloofde niet meer klopt. Je ervaart een soort identiteitscrisis. Daarna volgt de fase van introspectie: Je gaat op zoek naar meer informatie over spiritualiteit en probeert antwoorden te vinden op jouw vragen. De vierde fase is die van transformatie: Hierbij ga je actief aan de slag om oude patronen los te laten en nieuwe manieren van denken en handelen aan te nemen. Je hebt onderzoek gedaan naar je belemmerde geloofsovertuigingen en hebt deze losgelaten. Dit is overigens niet een proces dat je maar één keer doormaakt. Het loslaten van geloofsovertuigingen, is op dit moment een fase dat vaak jaren duurt. Veel overtuigingen zijn namelijk zo ingesleten dat we er ons niet bewust van zijn. De belemmerende geloofsovertuigingen openbaren zich vaak geleidelijk. De vijfde fase is die van integratie: Hierbij worden alle lessen uit eerdere fases samengebracht tot één geheel en kun je steeds meer leven in lijn met jouw hogere zelf. In deze fase zijn mensen zich ook steeds meer bewust van hun missie en voelen ze een sterke behoefte om dienstbaar te zijn naar anderen.

Oefeningen om verlichting te bereiken

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij het bereiken van verlichting. Een van de bekendste is klassieke meditatie, waarbij je stilzit en je gedachten observeert zonder erin mee te gaan. Dit kan helpen om meer innerlijke rust en helderheid te ervaren. Daarnaast kan het beoefenen van Yoga, Reiki of Tai Chi helpen om in contact te komen met jouw lichaam en energie. Ook het bijhouden van een dagboek waarin je jouw gedachten en gevoelens opschrijft, kan helpen om meer bewustzijn te ontwikkelen.

Conclusie

Verlichting is een staat van bewustzijn waarin je jezelf en de wereld op een dieper niveau begrijpt. Om verlichting te bereiken is het belangrijk om bewust te worden van zowel je schaduwzijde als lichtzijde. Spiritueel ontwaken gaat gepaard met verschillende fasen, zoals het daadwerkelijk “wakker worden”, ego-dood, onderzoek en introspectie, transformatie en integratie. Door middel van oefeningen als meditatie, yoga of journaling kun je werken aan meer bewustzijn en innerlijke rust.

Gepubliceerd inSpiritualiteit